Annons
AI ska underlätta beslut om behandling vid hjärtstopp
Foto: Istock

AI ska underlätta beslut om behandling vid hjärtstopp

Forskare i Göteborg utvecklar AI-baserade beslutsstöd för läkare som vårdar patienter med hjärtstopp.

13 feb 2023, kl 11:27
0

Annons

När någon vårdas för hjärtstopp måste läkaren fatta komplicerade beslut behandlingen. Det handlar om att försöka välja den vårdnivå som bäst gagnar just den patienten. Besluten behöver bland annat baseras på prognoser för om patienten kan klara en intensiv och påfrestande behandling samt ha nytta av den.

Forskare vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg utvecklar nu beslutsstöd för detta som bygger på artificiell intelligens, AI. Med hjälp av dessa kan en läkare via en webbaserad app få information om hur det gått för tusentals andra, liknande, patienter.

AI-stöd används redan vid hjärtstopp

Det kommer att krävas ytterligare forskning och utveckling innan den här typen av AI-verktyg kan ingå i riktlinjer för vården vid hjärtstopp. Men verktygen prövas redan i praktisk verklighet.

– Både jag och flera av mina kollegor som behandlar akutpatienter med hjärtstopp har redan börjat använda prediktionsmodellerna som en del i underlaget när vi tar beslut om vårdnivå. Ofta innebär svaret från beslutsstödet att vi stärks i en uppfattning vi redan kommit fram till. Det hjälper oss att inte utsätta patienter för plågsam vård som inte kommer att gagna patienten, samtidigt som det sparar på sjukvårdens resurser, säger Araz Rawshani, som leder denna forskning, i ett pressmeddelande.

Araz Rawshani är forskare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och ST-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han är också registerhållare för Svenska hjärt-lungräddningsregistret. De beslutsstöd som forskargruppen utvecklar baseras på data från ett mycket stort antal patientfall i detta register.

AI lär av tidigare fall

Forskarna använder maskininlärning för att lära de AI-baserade verktygen att känna igen olika faktorer som påverkat hur det gått för patienter. Algoritmerna kan ta hänsyn till en stor mängd olika faktorer. Det kan bland annat handla om omständigheterna kring hjärtstoppet, personens eventuella tidigare sjukdomar och läkemedelsbehandling samt vilken behandling som redan getts.

Beslutsstöden publiceras fritt tillgänglig på en webbsida. Men forskarna framhåller att de resultat som AI-stöden kommer fram till måste tolkas av personer som har kompetens för det.

Ett av de nya beslutsstöden har fått namnet Scars-1. Detta är en AI-baserad prognosmodell som forskarna presenterar i en artikel i Lancettidskriften eBiomedicine. Modellen talar om ifall ett visst patientfall liknar andra fall där patienten överlevt i 30 dagar, eller om det liknar fall där patienten avlidit.

Beslutstödet baseras på 393 olika faktorer som påverkar chansen att en patient överlever hjärtstopp under 30 dagar efter händelsen. Algoritmen bygger på drygt 55 000 fall. Den viktigaste faktorn är enligt algoritmen om hjärtat fått tillbaka en bärande hjärtrytm igen när patienten kommer in till akutintaget.