Ny studie: Fettsyror ger tidigt födda bättre syn
Ett för tidigt fött barn undersöks för den synhotande ögonsjukdomen ROP på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Ann-Sofie Petersson.

Ny studie: Fettsyror ger tidigt födda bättre syn

För tidigt födda barn som får tillskott av vissa fettsyror har bättre synfunktion när de blir två och ett halvt år.

24 aug 2023, kl 08:39
0

Annons
Pia Lundgren

Pia Lundgren. Foto: Göteborgs universitet.

Att ge extremt för tidigt födda barn kosttillskott med fettsyror kan både förebygga en synhotande ögonsjukdom och förbättra den allmänna synutvecklingen. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

Riktlinjer på väg

Barn som är födda före graviditetsvecka 28 kallas extremt för tidigt födda. I Sverige finns ännu inga enhetliga riktlinjer för vilka kosttillskott dessa barn bör få. Men sådana riktlinjer håller på att utarbetas och resultat från en forskargrupp i Göteborg bidrar med kunskap till detta arbete.

Göteborgsforskarna studerar effekterna på de extremt för tidigt födda barnens syn av att ge tillskott av omega-6-fettsyran arakidonsyra och omega-3-fettsyran dokosahexaensyra (DHA). Ingen av dessa fettsyror ges i dag rutinmässigt till för tidigt födda.

Motverkar sjukdom i näthinnan

I en tidigare studie har forskarna visat att de studerade kosttillskotten minskar risken för en ögonsjukdom som kan drabba extremt för tidigt födda.

Sjukdomen påverkar näthinnan, retina, och benämns ROP utifrån sitt engelska namn retinopathy of prematurity. Den kan ha olika allvarlighetsgrad, de svåraste formerna hotar barnets syn.

Studien genomfördes vid neonatalavdelningarna på universitetssjukhusen i Göteborg, Lund och Stockholm. Extremt för tidigt födda barn som föddes under åren 2016-2019 slumpades till att antingen få enbart den näringsbehandling som är standard eller att även få tillskottet med fettsyor.

Följde synutvecklingen

Barnen fick tillskotten via munnen dagligen under några månader (fram till den dag då de skulle varit 40 veckor om de fötts på beräknat datum).

Studien var öppen – alla inblandade visste vilka barn som fick de extra tillskotten och inte. Resultaten visade att fettsyratillskotten minskade risken för ROP med 50 procent.

Men även utan ROP löper extremt för tidigt födda barn risk för sämre synutveckling än barn som inte föds för tidigt. Därför ville forskarna också se om tillskotten hade någon betydelse för synutvecklingen på längre sikt.

Förbättrar hjärnans förmåga

I en nu aktuell uppföljningsstudie undersökte man 178 av barnen vid två och ett halvt års ålder. Studien är publicerad i tidskriften The Lancet Regional Health Europe.

Forskarna testade barnens synfunktion på olika sätt. De konstaterade att synen hos de barn som hade fått tillskotten med fettsyror fungerade bättre. Denna effekt var oberoende av om barnen hade haft ROP eller inte.

– Den bättre synutvecklingen berodde alltså inte bara på att ögats näthinna påverkats gynnsamt. Tillskottet verkar även ha förbättrat hjärnans förmåga att tolka synintryck, säger forskaren Pia Lundgren i ett pressmeddelande.

Fortsätter följa barnens utveckling

Pia Lundgren är docent inom pediatrisk ögonforskning på Sahlgrenska akademin vid Göteborg universitet och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon är också studiens förstaförfattare.

– Det är viktigt att vi nu kan visa på de positiva effekter som kombinationstillskottet verkar ha på synutvecklingen när barnet är äldre, säger hon.

– I de fortsatta studierna, på samma grupp av barn, tittar vi också vidare på kognitiv och neurologisk utveckling, vilket blir mycket spännande.