4 minuter med…

Apotekare på Roche i Basel som från den 1 september blir ny vd för Läkemedelsindustriföreningen.

22 aug 2002, kl 13:28
0

Annons

Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna för läkemedelsindustrin?

? Långsiktigt är det viktigaste att göra Sverige mer attraktivt vad gäller forskning och utveckling. LIF bör kunna bidra till att få politikerna att aktivera sig i dessa frågor.

Du har varit verksam i Schweiz i nio år, ett land som liksom Sverige har en stark läkemedelsindustri. Vad kan Sverige lära av alplandet och vice versa inom läkemedelsområdet?

? Schweizarna har en del att lära av det goda samarbetsklimat som råder mellan de olika parterna på läkemedelsområdet i Sverige. Enkanalsdistributionen i Sverige är också imponerande effektiv liksom apotekssystemet, även om jag inte är någon monopolanhängare. I Schweiz är läkemedlen dyrare, men det kommer inte industrin till del utan beror bland annat på ineffektiv distribution.
? Schweiz har varit bättre på att behålla sin forskande läkemedelsindustri i landet. Man har haft en större förståelse för betydelsen av ett gott företagsklimat. Vi bör liksom i Schweiz kunna mobilisera alla tänkbara krafter för att se till att läkemedelsindustrin stannar i Sverige, det är sent men inte för sent.

Vilka är dina styrkor och svagheter med koppling till ditt arbete?

? Jag har varit ute i Europa i nio år och har en bra bild av andra länders försök att få kontroll på läkemedelskostnaderna. Jag tycker om att arbeta i gräns- och kontaktytor mellan olika parter och hitta ?win-winsituationer?. Att jag blivit ganska patriotisk som svensk på senare år kan man kanske se som negativt. Jag har mer och mer insett styrkan i den svenska modellen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng