Region Skåne får rätt om prisöverenskommelse

TLV:s beslut att förbjuda Region Skåne från att ingå prisöverenskommelse med företaget UCB Pharma rivs nu upp, av Högsta förvaltningsdomstolen.

18 december 2015, klockan 09:58
0

Högsta förvaltningsdomstolen har prövat fallet och kommit fram till att häva Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, tidigare beslut om förbud för Region Skåne att ingå eller förnya prisöverenskommelser med läkemedelsföretag om läkemedel som förskrivs på recept inom läkemedelsförmånerna.

Det var våren 2012 som Region Skåne ingick avtal med UCB Pharma, som innebar att regionen skulle få en återbäring på 15 procent för all försäljning av läkemedlet Cimzia för behandling av reumatism. TLV menade att avtalet innebar att priset på det subventionerade receptbelagda läkemedlet skulle bli olika i landet och valde därför att förbjuda regionen från att ingå avtal.

Region Skåne överklagade och får nu bifall i Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen skriver i domen att TLV:s beslut saknar författningsstöd och därför upphävs förbudet.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här