Annons
MPR-vaccin bör ges även till vuxna

MPR-vaccin bör ges även till vuxna

För att nå WHO:s mål att helt utrota mässling och röda hund bör även vuxna som saknar skydd erbjudas vaccin mot sjukdomarna, enligt nya rekommendationer.

8 feb 2017, kl 15:15
0

Ann Lindstrand. Foto: Lena Katarina Johansson.

Vuxna som inte vaccinerats eller haft mässling och röda hund bör erbjudas vaccin mot sjukdomarna. Det rekommenderar den skandinaviska verifieringskommittén för eliminering av mässling och röda hund.

– Det är en rekommendation vi stödjer, säger Ann Lindstrand, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

Sedan slutet av 1980-talet finns inte någon inhemsk spridning av sjukdomarna, tack vare ett framgångsrikt barnvaccinationsprogram. Varje år smittas ändå ett antal personer utan skydd under utlandsresor, vilket ibland orsakar mindre utbrott av sjukdomen inom landet.

– I Frankrike och i vissa områden i Tyskland och Holland är vaccinationstäckningen betydligt sämre än i Sverige vilket gör att sjukdomarna fortfarande sprids där. Dessutom reser många numera betydligt längre bort, där vaccinationstäckningen är dålig, säger Ann Lindstrand.

Förhoppningen med de nya rekommendationerna är att öka medvetandet bland den vuxna befolkningen om vikten att vaccinera sig om man inte redan har vaccinerats eller haft sjukdomarna. Speciellt om man ska ut och resa.

– Vi har också kontinuerliga diskussioner med smittskyddsläkare ute i landet och det är upp till varje landsting att implementera rekommendationerna, och kanske även ta en del eller hela kostnaden äger Ann Lindstrand.

Mässling kan vara en farlig sjukdom både för vuxna och barn. Förutom hög feber och utslag försämrar sjukdomen den generella immuniteten och risken att drabbas av svåra bakteriella följdsjukdomar som lunginflammation, hjärninflammation och blodförgiftning ökar betydligt.

– Genom att vaccinera dig får du både ett individuellt skydd och bidrar till att skydda de som inte kan ta vaccinet av olika anledningar, säger Ann Lindstrand.

Även röda hund kan få allvarliga konsekvenser. Om en kvinna som saknar skydd smittas tidigt i en graviditet riskerar fostret att få allvarliga skador, så kallat medfött rubellasyndrom. Det kan leda till missfall, dödfödsel eller grava handikapp i form av bland annat utvecklingsstörning, syn- och hörselnedsättning

– Vi har inte haft något inhemskt fall av detta sedan 1989 men på senare år har vi haft två fall där ovaccinerade personer smittats utomlands.

Om man som vuxen saknar skydd eller är tveksam till hur gott skydd man har är det inget som hindrar att man på eget initiativ går till en vaccinationsmottagning och bekostar vaccinationen själv.

I de nya rekommendationerna framhålls dock att vaccinationerna bör vara lättillgängliga och kostnadsfria för den enskilde. Erbjudandet om vaccination bör också gälla tills sjukdomarna har eliminerats från Europa.