Zoledronsyra kan krympa bröstcancertumör

Zoledronsyra som används för att motverka benskörhet hos personer med
skelettcancer, har visat sig kunna krympa bröstcancertumörer innan
operation. Resultaten presenterades vid den nyligen avslutade
bröstcancerkongressen i San Antonio, USA.

17 dec 2008, kl 10:32
0

Det är siffror från den pågående AZURE-studien som undersöker om zoledronsyra kan ha en skyddande effekt mot återfall vid bröstcancer som visat positiva resultat. Studien samordnas av forskare vid Cancer Research Center i Storbritannien och sponsras av Novartis som står bakom det läkemedel, Zometa, som studeras i AZURE.

I en del av studien har kvinnor som behandlats med 4 mg zoledronsyra i kombination med kemoterapi jämförts med de som fått enbart kemoterapi. Totalt ingick 205 kvinnor med en tidigt upptäckt bröstcancer som behandlades var tredje till var fjärde vecka under sex månader innan operation. Efter korrigering av prognostiska faktorer hade storleken på tumören i genomsnitt minskat 33 procent mer i gruppen som fick kombinationsbehandlingen.

Zoledronsyra är en så kallad bisfosfonat som verkar genom att den binds till benvävnad och sänker hastigheten för omsättningen av ben. De används för att minska mängden kalcium i blodet när denna är för hög på grund av en tumör. Redan i  juni presenterade österrikiska forskare vid cancerkongressen ASCO i USA data från försök med zoledronsyra till bröstcancerpatienter. De visade att kvinnor som fick zoledronsyra i kombination med hormonbehandling med antingen tamoxifen eller anastrozol hade en 35 procent lägre risk för återfall.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng