Storsäljare förlorar subvention

Fyra av läkemedlen mot depression kommer att förlora sin subvention.
Preparatet Fevarin kommer dessutom att tas ut ur högkostnadsskyddet i
april nästa år. Det står klart efter att TLV gått igenom samtliga
subventionerade läkemedel i klassen

17 dec 2008, kl 12:01
0

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, genomgång av antidepressiva läkemedel är nu klar. Enligt myndigheten kommer genomgången att frigöra 40 miljoner kronor per år. En stor del av pengarna kommer av att läkemedelsföretagen har sänkt sina priser på orginalläkemedel efter att TLV satt ett pristak.
– Vi satte ett maxpris på 3 kronor per tablett vilket gjort att företagen pressat sina priser, säger Cecilia Hultin, tf informationschef på TLV.

De läkemedel som förlorar sin subvention den 1 april 2009 är Remeron-S (mirtazapin), Fontex (fluoxetin), Seroxat (paroxetin) och Fevarin (fluvoxamin). Fluvoxamin kommer också tar ut helt ur högkostnadsskyddet. Övriga substanser kommer att finnas kvar men då i form av billigare generika.

En slutsats som TLV gjort vid genomgången är att det finns behov av ett brett sortiment av antidepressiva inom högkostnadsskyddet. Anledningen är att det är få patienter som träffar rätt med första preparatet.
– Färre än hälften av patienterna når behandlingsmålet med den första behandlingsmodellen. Ofta behöver de prova olika medel innan de får en god effekt, säger Anders Wessling medicinsk utredare på TLV.

Läkemedel mot depression är den femte av totalt 49 läkemedelsgrupper som TLV ska granska. Nästa grupp är preparat mot höga blodfetter.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng