Nexium tillbaka i högkostnadsskyddet

I höstas beslutade TLV att Nexium inte skulle ingå i högkostnadsskyddet från årsskiftet då det inte ansågs kostnadseffektivt. Nu har Astrazeneca gått med på ett lägre pris och det tidigare beslutet ändras. För en förpackningsstorlek.

12 jan 2011, kl 13:19
1

Med ett nästan halverat pris på Nexium ingår Astrazenecas produkt åter i högkostnadsskyddet.

Sedan TLV
i höstas beslutade att företagets esomeprazol inte längre skulle subventioneras, eftersom man ansåg att det fanns likvärdig behandling som var betydligt billigare, har två generiska produkter till Nexium kommit in i högkostnadsskyddet, tillverkade av KRKA och Ratiopharm. Båda med ett betydligt lägre pris än Astrazenecas.

I sin nya ansökan
har Astrazeneca nästan halverat priset jämfört med tidigare. Subventionen gäller för Nexium enterotabletter 100 stycken 40 mg där priset nu fastställts till 765 kronor, konkurrenternas pris är 760 (KRK) och 318 (Ratiopharm).

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Nu slipper både jag, som har bindvävssjukdomen Ehlers-Danlos syndrom och är opererad för refluxsjukdom två gånger, men refluxar igen, och min make som har diafragmabråck med esofagit trots Omeprazol, lida av GERD-besvär! Vår dotter har också Ehlers-Danlos och har samma bekymmer. Losec, Omeprazol mm har inte hjälpt, ens i stora doser. Endast Nexium har lindrat! Vilken lättnad! Tack, alla inblandade i detta beslut! En liten undring bara;finns nu Nexium bara rabatterat i 40 mg? Inte 20 mg??

    Vänliga hälsningar

    Birgitta