Pressade priser riskerar nya läkemedel

I en debattartikel i UNT, Uppsala Nya Tidning varnar Andreas Furängen och Anders Cronlund vid Apotekarsocieteten för generikautbytets negativa följder.

15 aug 2011, kl 13:49
2

Annons

Redan innan omregleringen av apoteken hade många undersökningar visat på riskerna med generikautbytet. Problem som ökat efter omregleringen menar artikelförfattarna. Skälet är att bytena i och med införandet av periodens vara, det vill säga att apoteken ska expediera det på marknadens billigaste ökat förvirringen.?Reglerna som styr vad som blir månadens vara är så komplexa att apotekspersonalen knappt förstår dem själva och än mindre kan förklara dem för patienten.”

De medicinska
problemen med generikautbytet skulle lösas om patienten fick samma läkemedel så länge receptet var giltigt, skriver Andreas Furängen vd och Anders Cronlund farm.dr vid Apotekarsocieteten.
De menar också att statens mål att pressa kostnaderna, när det drivs till sin spets, leder till att också läkemedelsforskningen mattas av och att nya läkemedel riskerar att bli än dyrare.

 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Den där debattartikeln tar vi emot med en axelryckning. Det är knappast två initierade herrar som uttalar sig heller, Cronlund och Fruängen har väl knappt haft ett riktikgt jobb utanför skyddade murar. Nej gubbar ut och praktisera p ett apotek vettja

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng