Kina sätter press på läkemedelsföretagen

Med världens största befolkning, och stigande sjukdomsbörda, agerar nu de kinesiska myndigheterna för att få sjukvårdsnotan att gå ihop. Man kräver bland annat fler och större prissänkningar från världens läkemedelsföretag, och fler upphandlingar kommer att genomföras för att erhålla statliga kontrakt.

15 mar 2012, kl 10:06
0

Annons

De kinesiska myndigheterna kämpar för att få ekonomin att gå ihop med den allt mer växande och äldre befolkningen. Därför kommer myndigheterna att kräva än större prissänkningar från de läkemedelsföretag som vill sälja sina läkemedel i Kina.

Utifrån en modell i Anhui-provinsen, som lett till prissänkningar inom flera områden med upp till 30 procent, kommer man också inleda upphandlingar inom allt fler områden för att få högsta möjliga kvalitet till lägsta möjliga pris. Idag omfattas drygt 300 läkemedel av upphandlingsförfarande, med det nya initiativet väntas runt 800 läkemedel omfattas. Åtgärderna gör det också lättare att bygga ut sjukvården och att kunna inkludera fler människor.

Analytiker kommenterade utspelet med att även om det pressar ner priserna är det positivt eftersom volymen ökar. Åtgärden riktas framför allt mot dyrare läkemedel för välfärdssjukdomar som cancer och hjärtkärlsjukdomar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng