Annons

Svenskt företag säljer läkemedel till Irak

Att tillhandahålla västerländska läkemedel på marknader där läkemedelsföretagen själva inte har någon representation är en affärsidé som det Mjölby-baserade företaget Phil Med Alliance gjort till sin. Nu har man fått ett kontrakt med ett irakiskt företag, Qaiwan group. Fram till sommaren 2013 ska Phil Med Alliance ha levererat läkemedel för cirka 200 miljoner dollar till Kurdistan.

14 mar 2012, kl 17:12
0

Annons

? Vi har fått en lista med ett 40-tal läkemedel, och gigantiska kvantiteter som vi ska köpa och leverera till Kurdistan i norra Irak, berättar Gunnar Boström företagets export direktör.

Han och hans hustru
, som båda tidigare arbetat inom läkemedelsindustrin, startade det här företaget för fyra år sedan, som nu tagit hem ett stort kontrakt. Förutom den här leveransen av läkemedel ska Qaiwan Group bland annat starta en ny apotekskedja som Mjölbyföretaget är engagerat i med namnet Swedish European Pharmacy. Uppbyggnaden av ett sjukhus och en cancerklinik ingår också i samarbetsplanerna mellan det svenska och irakiska bolaget. Företaget Qaiwan Group är en av de största oljeexportörerna med omfattande program för byggnation och återuppbyggnad av Iraks sjukhus och hälsovård.

Samtliga läkemedelsinköp kommer
att ske från kontoret i Mjölby och kommer att ge svenska företag möjlighet till stora kontrakt, enligt Gunnar Boström. 200 miljoner dollar placerar det här företagets omsättning på en topp-fem lista bland svenska läkemedelsföretag.
Phil Med Alliance affärsidé är att tillhandahålla läkemedel, som godkänts inom EMA eller FDA, främst original men också generiska.
? Det finns ett behov och önskan ute i världen om att få köpa ?riktiga läkemedel? och Phil Med:s ide är att tillhandahålla dessa på marknader där läkemedelsföretagen är dåligt representerade, säger apotekaren Ulf Rydell som knutits till företaget och arbetat många år utomlands, bland annat i Vietnam.
? I Kurdistan bor nu många hemvändare som vant sig vid våra läkemedel och som också har pengar att handla för.

Phil Med Alliance har
idag också kontrakt med Iran för leverens av bland annat Dukoral och Anapen mot allergichock. Men Gunnar Boström säger att det nya kontraktet med Irak innebär att man kommer att vila på hanen när det gäller andra nya projekt.
Phil Med Alliance är medlem i Swecare, en nationell organisation för svensk export av svensk hälso- och sjukvård.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng