Enklare importera substanser från USA

Från 1 juli behöver amerikanska företag inget särskilt intyg från FDA för att exportera vissa läkemedelssubstanser till EU-länder.

27 jun 2013, kl 10:14
0

Annons

Från 1 juli blir det lättare exportera aktiva substanser från USA till EU. iStockphoto.

Det är efter att amerikanska FDA ställde frågan till Europakommissionen i början av året som exportreglerna ändrats. I dag kräver EU att företag som exporterar aktiva substanser från USA har ett särskilt certifikat från FDA. Certifikatet ska intyga att produkten är tillverkad enligt europeisk GMP.

Från FDA har man önskat att EU ska kunna lita på att de substanser som produceras i USA håller samma höga krav som de som produceras i Europa utan ett extra intyg. EU-kommissionen har nu gått med på detta och från och med den 1 juli i år behövs alltså inte det.

FDA-chefen Margaret Hamburg säger i en kommentar att beslutet kommer att minska mängden administrativt dubbelarbete vid de amerikanska läkemedelsföretagen och underlättar handeln med läkemedel. EU har sedan tidigare liknande regler vad gäller läkemedelssubstanser som importeras från Japan, Australien och Schweiz.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng