Fler kan få ersättning för Vioxx-skador

Läkemedelsskadenämnden har lämnat nya rekommendationer om vilka
kriterier som gäller för att få ersättning för biverkningar av
läkemedlet Vioxx. Ändringen innebär att patienter som tidigare fått
avslag kan få sitt ärende prövat på nytt.

16 dec 2008, kl 14:14
0

Smärtläkemedlet Vioxx (rofecoxib) drogs in från marknaden 2004 på grund av den höga risken för användare att drabbas för hjärtinfarkt och stroke. Läkemedelsskadenämnden ansåg att det rådde för många oklara samband mellan läkemedlet och andra riskfaktorer för att kunna ge tydliga besked om vilka patienter som kunde få ersättning. Nämnden tillsatte därför en arbetsgrupp för att klarlägga sambanden och det är deras arbete som ligger till underlag för de nya kriterierna.

Enligt kriterierna ska en patient för att få ersättning ha använt Vioxx under minst 30 dagar senast 14 dagar innan hjärtinfarkten inträffat. För att ett samband ska finnas mellan Vioxx och ischemisk stroke ska läkemedlet ha använts minst tre år före insjuknandet.

Läkemedelsskadenämnden skriver också att det inte finns vetenskapligt stöd för ett generellt samband mellan Vioxx och andra hjärtrelaterade sjukdomstillstånd eller Vioxx och hemorragisk stroke, hjärnblödning.

Läkemedelsförsäkringsföreningen meddelar att alla eftersom alla patienter ska bedömas utifrån samma kriterier. Därför kan patienter som tidigare fått nej till ersättning enligt de gamla kriterierna nu få möjlighet till en ny prövning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng