Annons

Även vuxna kan få ersättning

Läkemedelsverkets registerstudie bekräftade en ökad risk för narkolepsi även hos unga vuxna. Nu öppnar Läkemedelsförsäkringen för att ge ersättning fler.

26 mar 2013, kl 14:53
0

På tisdagen kunde Läkemedelsverket i den första stora registerbaserade studien bekräfta en ökad risk för narkolepsi bland personer under 20 år som vaccinerade sig med Pandemrix i samband med H1N1-pandemin. Men studien visade även en fördubblad risk bland yngre vuxna mellan 21-30 år. 

I slutet av förra året hade cirka 150 barn och ungdomar fått narkolepsi klassad som läkemedelsskada efter Pandemrix. Läkemedelsförsäkringen har avvaktat bekräftande studier från Läkemedelsverkets innan man bedömt om vuxna kan få narkolepsi som läkemedelsskada. Men nu går man vidare med 47 vuxna, 23 fall av sena symptom och 21 med övriga neurologiska/immunologiska sjukdomar. 

”När studierna nu finns tillgängliga så kan vi gå vidare i vår bedömning av dessa patientgrupper. Sammanlagt är det i cirka 90 ärenden där vi avvaktat dessa studier innan vi går vidare med den medicinska bedömningen i de enskilda fallen” skriver Läkemedelsförsäkringen på sin webbplats.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng