Ytterligare neddragningar på Astrazeneca

Omkring 8000 tjänster kommer att försvinna från Astrazenecas globala
verksamhet under de kommande fyra åren. Företaget kommer också att
strukturera om och åtta forskningsavdelningar med olika inriktning
kommer att bildas. Det meddelade företaget på torsdagen.

29 jan 2010, kl 11:32
1

Hur många av Astrazenecas anställda i Sverige som kommer att påverkas av det nya sparprogrammet vill företaget inte ge några uppgifter om. Presschefen Ann-Leena Mikiver säger till TT att närmare besked kommer. Totalt handlar det om 8000 tjänster som ska bort de närmaste fyra åren.

Beskedet om neddragningarna kom från företaget i samband med att de presenterade sin delårsrapport på torsdagen. Sparprogrammet innehåller vissa omstruktureringar av bolaget där man vill effektivisera forskningen genom att minska antalet anställda med 3 500 tjänster och dela upp verksamheten i åtta forskarenheter med fokus på olika sjukdomsområden.

2007 lanserade Astrazeneca ett sparprogram som innehöll bland annat neddragningar med 15 000 personer. Av dessa har koncernen hunnit ta bort 12 600. Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 2 883 miljoner dollar för fjolårets sista kvartal. Det kan jämföras med vinsten motsvarande period 2008 på 2 609 miljoner dollar. Resultatet för fjolårets fjärde kvartal var sämre än väntat.

Vinsten lyfte med 10 procent till 1:42 dollar per aktie, vilket kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 1:57 dollar per aktie, enligt en sammanställning från Reuters.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Att stänga två av tre forskningscentra i Sverige (Södertälje, Lund, Mölndal) och bygga upp nya enheter i Asien var uppenbarligen en strategi som ledningen inte kunde enas om. Som långvarig forskningschef från Sverige ville han uppenbarligen inte vara den som blir ihågkommen som den som gjorde AZ till ett brittiskt-amerikanskt bolag med perifer verksamhet i Sverige.

    Detta kommer att brisera i början av mars och är ett allvarligt slag mot Sverige som forskningsnation.