Vitamin D-brist kan ge ögonskador hos diabetiker

Barn och ungdomar som lider av diabetes typ-1 och som har brist på vitamin D riskerar att drabbas av ögonskador i högre grad än
andra.

27 apr 2011, kl 11:26
0

Annons

Det är australiska forskare som gjort en studie av 517 barn och ungdomar med typ 1-diabetes för at undersöka hur vitamin D-brist påverkade deras hälsa. Det är sedan tidigare känt att det är vanligare för personer med typ 1-diabetes att drabbas av så kallade mikrovaskulära komplikationer som kan leda till skador på ögon, njurar eller nerver.

I studien kontrollerades barnens nivåer av vitamin D och deras ögonbottnar fotograferades för att undersöka om de led av retinopati, kärlförändringar i näthinnan. De undersökte också patienternas njurfunktion genom att mäta albumin i urinen och kontrollerade temperatur och vibrationskänslighet för att undersöka eventuella skador i perifera nerver.

Slutsatsen, som publicerats i Diabetes Care, var att just ögonskador var vanligare hos de barn och ungdomar som led av brist av vitamin D. I bristgruppen drabbades 18 procent av retinopati jämfört med 9 procent hos övriga. Forskarna såg inga skillnader vad gällde skador på njurar och perifera nerver bland de båda grupperna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng