Annons

Pfizeraktier föll efter dödsfall

Fyra personer har avlidit under en klinisk studie av ett läkemedel mot
reumatism utvecklat av Pfizer. Företaget tillbakavisar samband i tre av
fallen.

27 apr 2011, kl 12:18
0

Det är en studie av Pfizers läkemedelskandidat tofacitinib mot reumatoid artrit, RA, som väckt uppmärksamhet efter att fyra studiedeltagare avlidit och ytterligare fyra har utvecklat infektioner. I studien jämfördes behandling med 5 och 10 mg tofacitinib två gånger dagligen med placebo.

Enligt ett abstract till studien, rapporteras fyra personer i behandlingsgruppen ha avlidit. Pfizer meddelar i en presskommentar att tre av de aktuella dödsfallen inte har någon koppling till behandlingen. En person drabbades av hjärnskada efter att studien avbrutits, en blev sämre i grundsjukdomen och en drabbades av akut hjärtsvikt. Den fjärde personen avled till följd av respiratorisk svikt och det är det enda fallet som utredare kopplat till behandlingen, meddelar företaget. I placebogruppen rapporterades inga dödsfall eller infektioner.

Studien kommer att presenteras i sin helhet på European Leauge Against Rheumatisms kongress i London i slutet av maj. Marknaden reagerad kraftigt på beskeded och Pfizers aktie föll som mest 6,3 procent efter nyheten.