Annons

Vioxx glömdes bort

Indragningen av Vioxx och debatten om de övriga coxibernas hjärtsäkerhet har skakat om läkemedelsvärlden. Skadeståndsprocesser har dragits igång och framåtblickande diskussioner förs på hög nivå internationellt om hur liknande debacel ska undvikas. Men på UMC, WHO-centret för monitorering av läkemedelsbiverkningar i Uppsala, tycks inget ha hänt. I första numret för året av deras organ Uppsala […]

24 feb 2005, kl 14:26
0

Indragningen av Vioxx och debatten om de övriga coxibernas hjärtsäkerhet har skakat om läkemedelsvärlden. Skadeståndsprocesser har dragits igång och framåtblickande diskussioner förs på hög nivå internationellt om hur liknande debacel ska undvikas.

Men på UMC, WHO-centret för monitorering av läkemedelsbiverkningar i Uppsala, tycks inget ha hänt. I första numret för året av deras organ Uppsala Reports nämns inte Vioxx eller coxiberna ? som rimligtvis borde dominera dagordningen totalt inom deras verksamhetsområde läkemedels säkerhet ? med ett enda ord.

Spontanrapportering av biverkningar, som UMC arbetar med, hade kanske inte kunnat identifiera den biverkningsrisk med Vioxx som man hittade i kliniska prövningar, men det hade varit intressant med en diskussion om varför.

Istället berättar en leende Ralph Edwards, chef för UMC, om centrets framgångar inom fältet läkemedelssäkerhet under 2004 ? det år då säkerhetsfrågan plötsligt blev skrämmande angelägen för hundratusentals patienter.

Opinion-spalten är ett komplement till Läkemedelsvärldens ledarsida.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng