Annons

Vill begränsa illamåendemedel

PRAC vill att domperidon endast ska användas under en kortare tid. Dessutom vill man sänka den rekommenderade dosen.

10 mar 2014, kl 08:28
0

Annons

EMAs säkerhetskommitté, PRAC, har utvärderat säkerheten hos läkemedel som innehåller domperidon. Redan 2011 uppdaterades produktinformationen för dessa läkemedel för att uppmärksamma risken för biverkningar som hjärtpåverkan och rytmrubbningar. Men då det kom nya rapporter om hjärtbiverkningar började PRAC att utvärdera nytta-riskbalansen under förra året.

PRAC vill nu uppdatera rekommendationerna för domperidon. Läkemedlen kan fortsätta användas av vuxna och barn över 12 år som väger 35 kilo eller mer, men den rekommenderade dosen sänks till 10 mg upp till tre gånger om dagen. Dessutom ska läkemedlet inte användas i mer än en vecka i normala fall.

Domperidon kan fortsätta att användas för att behandla illamående och kräkningar, men PRAC rekommenderar att det inte längre ska vara godkänt för att behandla uppsvälldhet eller halsbränna. Det får inte heller ges till patienter med nedsatt leverfunktion eller med vissa hjärtsjukdomar. Preparat som intas via munnen i dosen 20 mg bör avregistreras, enligt PRAC.

I Sverige finns två godkända produkter som innehåller substansen domperidon, Domperidon Ebb 10 mg och Dompicare 20 mg, enligt Läkemedelsverket.

CMDh kommer att fatta ett slutgiltigt beslut om domperidon i slutet av april. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng