Vikt kan spela in vid artritbehandling

Kraftigt överviktiga vuxna med reumatoid artrit som behandlas med
TNF-hämmare kan svara sämre på läkemedel än andra enligt en mindre
studie.

19 nov 2010, kl 12:32
0

Holländska forskare har undersökt 89 patienter med reumatoid artrit som behandlades med TNF-hämmaren infliximab. Av dessa klassades 15 som feta och av dem var det bara hälften som svarade bra på behandlingen. Av de 66 patienter som var normal- eller måttligt överviktiga svarade 75 procent bra på behandling med infliximab liksom sju av åtta underviktiga patienter.

Skillnaderna kvarstod även efter det att forskarna korrigerat för hur svåra symptom patienterna hade innan behandlingen påbörjades. Resultaten har publicerats i Arthritis & Reumatism och artikelförfattarna tar upp faktum att feta och kraftigt överviktiga personer kan få sämre effekt av TNF-hämmare.

Vad den försämrade effekten skulle bero på vet de inte, men Paul P. Tak, en av författarna, säger till Reuters att adipocytokiner, inflammationsfrämjande proteiner som produceras i fettvävnad, skulle kunna spela in. Infliximab ges intravenöst och anpassas alltid efter patienternas vikt, och enligt Paul P. Tak, handlar det troligen inte om att de behöver en högre dos.

Forskarna påpekar också att det behövs större studier för att fastställa sambandet men att resultaten ger intressant information om att fettvävnad skulle kunna spela in vid inflammationen som uppstår vid reumatoid artrit.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng