Annons

Victrelis kan hämma effekten av hiv-läkemedel

Koncentrationen av vanliga hiv-läkemedel i blodet minskar vid samtidig medicinering med hepatit C-läkemedlet Victrelis (boceprevir). Dessutom minskar koncentrationen av Victrelis. Det visar en ny studie, enligt FDA.

13 feb 2012, kl 18:11
0

Mellan 10 och 15 procent av alla hepatit C-patienter har hiv. I en intern farmakokinetisk MSD-studie på friska frivilliga gavs Victrelis, som används vid kronisk hepatit C, tillsammans med hiv-läkemedlet Norvir (ritonavir). I kombination med dessa gavs också något av hiv-läkemedlen Reyataz (atazanavir), Prezista (darunavir) och Kaletra (lopinavir/ritonavir). Studien visar att koncentrationen av dessa tre minskade med i genomsnitt 49 procent, 59 procent respektive 43 procent. Även koncentrationen av Victrelis minskade med 45 procent när det gavs tillsammans med Kaletra, och med 32 procent när det gavs med Norvir kombinerat med Prezista. Det framgår av information från amerikanska läkemedelsverket FDA.

De här läkemedelsinteraktionerna kan vara kliniskt betydelsefulla för patienter med både kronisk hepatit C och hiv, eftersom de potentiellt sett kan minska effekten av läkemedlen, när de ges samtidigt. Det skriver MSD i ett informationsbrev till hälso- och sjukvårdspersonal i USA.

Läkemedelsinteraktioner har tidigare setts vid samtidig användning av Victrelis och hiv-läkemedlet Sustiva (efavirenz). Nu gör MSD interaktionsstudier med Victrelis och två andra hiv-läkemedel, Intelence (etravirine) och Isentress (raltegravir).

I augusti förra året godkändes Victrelis i EU som behandling mot kronisk hepatit C.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng