Kurkumin effektivt på bananflugor med Alzheimers

Kurkumin, som utvinns ur gurkmeja, förlänger livet för genmodifierade
bananflugor med Alzheimerssymtom. Det visar en studie från Linköpings
universitet.

14 feb 2012, kl 12:29
1

Annons

Fem grupper av bananflugor med olika genförändringar som utvecklat tydliga Alzheimerssymtom matades med kurkumin. Det visade sig att de levde upp till 75 procent längre och behöll sin rörelseförmåga längre än de sjuka flugor som inte fått substansen.

Men forskarna såg ingen minskning av amyloid i hjärnan eller ögonen. Kurkuminet löste inte upp placken, utan påskyndade bildningen av fibrer genom att reducera mängden av plackens föregångsformer, oligomerer.
– Resultaten stärker vår uppfattning att det är oligomererna som är mest skadliga för nervcellerna. Vi ser nu att denna amyloidform går att påverka med små molekyler i en djurmodell. Inkapsling av oligomerer är så vitt vi vet en ny och spännande behandlingsstrategi, säger professor Per Hammarström, som lett studien, i ett pressmeddelande.

En teori om hur oligomerer kan starta sjukdomsförloppet är att de fastnar i synapser och hindrar trafiken av nervimpulser. En annan hypotes är att de orsakar celldöd genom att punktera cellmembranen.

Studien är publicerad i tidskriften PLoS One.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng