Annons

VI TYCKER – Apotekets e-handel

Apoteket erbjuder nu leverans av receptbelagda läkemedel hem i brevlådan efter att kunden beställt via telefon eller internet (se artikel länkad här intill).
Vad tycker du om Apotekets satsning på e-handel med läkemedel?

26 sep 2006, kl 18:36
0

Richard Bergström, vd, Lif:

– Äntligen kommer Apoteket till skott med detta! Nu använder vi fördelarna av ett sammanhållet system och förbättrar tillgängligheten – och därmed sannolikt även följsamheten. Och det blir möjligen billigare i längden. Det är ett missförstånd att Lönnberg utreder om vi skall ha distanshandel. Han utreder vad de juridiska följderna blir av att det införs.

Lars Gustafsson, ordförande i Läksak, SLL:

– Det kan vara bra att kunna beställa läkemedel via telefon eller internet, men det är inte okomplicerat att leverera receptbelagda läkemedel direkt hem i brevlådan. Det är inte medicinskt säkert – barn eller obehöriga kan komma över läkemedel och det är uteslutet för narkotiska läkemedel. Det vore möjligt med leverans till hemmet med bud och med krav på legitimation.

Emma Sabelström, ordförande i Farmacevtiska studentkåren, Uppsala:

– På denna fråga ser jag tydligt två aspekter. Mycket positivt är att tillgängligheten av läkemedel ökar, vilket framförallt är viktigt för glesbygden och patienter som av olika skäl har svårt att ta sig till ett apotek. Dock försämras den personliga kontakten mellan patienten och dess farmacevt. Därmed försvåras möjligheten att fånga upp fall där komplikationer uppstått. Om denna läkemedelsdistribution används är det ytterst viktigt att följa upp patienterna i hemmet.


Jane Ahlqvist Rastad, Läkemedelsverket:

– Läkemedel direkt i postlådan innebär fördelar för många liksom möjligheten till överblick över medicinanvändningen via internet. Risken för att läkemedel som skickas per post kommer i händerna på fel person, till exempel barn, finns och jag förstår Ylva Johanssons kritik om att man kunnat invänta den pågående utredningen.

Mikael Hoffman, ordförande i läkemedelskommittén, Östergötland:

– Det är bra att Apoteket underlättar för sina kunder. Varför ska en person med behov av samma läkemedel över många år behöva gå till ett kanske avlägset beläget apotek var tredje månad? Det gäller oavsett monopol eller ej. Riskerna är betydligt överdrivna. Den stora risken med distributionen av läkemedel är de burkar och flaskor som lätt tillgängligt för familj och gäster står huller om buller i alla badrumsskåp.

Lena Westin, Konsumentinstitutet Kilen:

– Tillgänglighet i all ära, men vi tycker det är synd att Apoteket inte tydligare lyfter fram den farmacevtiska kompetensen som ett led i patientsäkerheten. Satsningen slår undan viktiga argument för monopolets bevarande, som information, kompetens, kunskap och personligt bemötande. En bipacksedel är bra, men långt ifrån tillräcklig.