Vårdresultaten har förbättrats vid stroke

Fler människor kan idag leva ett normalt lev efter att ha drabbats av stroke än för tio år sedan. Det visar en rapport från Landstingsförbundet.

11 jun 2002, kl 11:56
0

Trots att stora medicinska genombrott saknats inom strokevården så har vårdresultatet förbättrats påtagligt det senaste decenniet. Orsaken till förbättringen handlar om en kombination av goda medicinska insatser och god rehabilitering. Det är slutsatsen i rapporten Rädda hjärnan som har gjorts av professor P O Wester i samarbete med Landstingsförbundet.
Rapporten visar att av dem som före ett slaganfall klarade vardagen själva var 1995 en fjärdedel beroende av hjälp tre månader efter slaganfallet. År 2000 var andelen en femtedel. En av förklaringarna till förbättringen kan vara att fler än tidigare får vård på särskilda strokeenheter.
I rapporten pekar man på viktiga medicinska framsteg som att värdet av ASA i akutskedet samt förebyggande behandling har dokumenterats. Nya proppförebyggande läkemedel har utvecklats för de som inte tål ASA. Trombolys har vistats gynnsamt om patienten behandlas mycket tidigt. Det har blivit bättre belagt att patienter med förmaksflimmer löper avsevärt mindre risk att drabbas av stroke om de behandlas med blodförtunnande medel. De stora framsteg som uppnåtts genom förebyggande blodtryckssänkande behandling har blivit säkerställt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng