Vaccinera mot mässling vid utlandsresa

Efter flera fall av mässling uppmanar Smittskyddsinstitutet till
vaccinering inför vistelse utomlands. Rekommendationen gäller barn
äldre än 9 månader och ovaccinerade vuxna, som inte har haft
virussjukdomen.

6 mar 2008, kl 11:56
0

Under årets första månader har tio fall av mässling konstaterats i Sverige. Fem barn har drabbats och fem vuxna ? och minst nio av dessa var inte vaccinerade mot mässling. Fyra av de tio smittades utomlands, i Schweiz, Frankrike, Italien och Thailand. Även i Danmark har fem fall upptäckts sedan årsskiftet.

Mässling är en mycket smittsam virusinfektion som kan leda till komplikationer i form av svår hjärn-, lung- och öroninflammation. De första symptomen, som kommer omkring tio dygn efter smittotillfället, är feber, snuva och hosta som följs av utslag på kroppen och irritation i ögonen. På grund av den stora smittorisken bör infektionsklinik eller barnklinik kontaktas direkt vid ett misstänkt fall av mässling, enligt Smittskyddsinstitutet.

Mässlingvaccin ingår i det trippelvaccin som normalt ges till barn på Barnavårdscentralen vid 18 månaders ålder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng