Uppmanas vara generösa
Foto: iStockphoto

Uppmanas vara generösa

Folkhälsomyndigheten uppmanar landstingen att ge fler injektionsmissbrukare hepatit B-vaccin.

12 dec 2014, kl 09:34
0

Annons

Det pågår just nu ett utbrott av hepatit B hos framför allt injektionsmissbrukare. Under 1 januari till 30 november rapporterades 99 akuta fall av hepatit B i landet, en ökning jämfört med motsvarande period förra året då 71 fall rapporterades.

Genom molekylär analys har Folkhälsomyndigheten kunnat identifiera ett utbrott där 33 fall har samma typ av virus. Det första fallet var i februari och därefter ska flera personer ha smittats genom intravenöst missbruk.

Utbrottet pågår i fem landsting, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Västmanland och Värmland. Men trots att landstingen försökt nå och vaccinera personer i riskgruppen rapporteras nya fall.

Vaccinering kan hindra vidare smittspridning. Folkhälsomyndigheten uppmanar därför till generös vaccinering av personer som tillhör en riskgrupp vid alla vårdinrättningar. Vaccination vid hälsocentraler för injektionsmissbrukare eller inom ramen för sprutbytesprogram lyfts specifikt fram av myndigheten i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng