Dålig timing riskerar miljardaffär

MSD gör storköp och satsar på antibiotika men kan direkt förlora patenträtten för storsäljaren Cubicin.

11 dec 2014, kl 12:36
0

Genom ett uppköp med en prislapp på drygt 70 miljarder kronor har MSD satt fokus på att ta andelar inom antibiotikaförsäljning. Men affären kan bli en dålig investering. Dagen efter köpebeskedet förlorade man en patentstrid om storsäljaren man nyss köpt.

MSD meddelande den åttonde december att man köper Cubist Pharmaceuticals med dess storsäljare Cubicin. Satsningen ingår i ett försök att sälja fler unika produkter för sjukhusvård med fokus på akutvård.

Cubicin, daptomycin är aktivt mot resistenta stafylokocker. Med i köpet kom också antibiotikapreparatet Sivextro, som godkändes av FDA i somras, och som även den biter på resistenta Staphylococcus aureus. I Cubist pipeline finns ett tredje antibiotikum, Zerbaxa, som väntar på ett FDA-godkännande.

Den nionde december dock kom ett dråpslag. En federal domare meddelande att fyra av fem patent för Cubicin blir ogiltiga, enligt The Wall Street Journal.

Cubicin står för 80 procent av Cubist Pharmaceuticals försäljning och domslutet kan innebära att generiskt daptomycin skulle kunna finnas på marknaden redan 2016, vilket är åtminstone tre år tidigare än beräknat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng