Sms-påminnelser ökar följsamhet
Foto: Istockphoto

Sms-påminnelser ökar följsamhet

En brittisk studie visar att sms-påminnelser ökar följsamheten markant för att ta medicinen som ordinerat.

11 dec 2014, kl 10:33
0

Plos One har publicerat en randomiserad studie med 303 deltagare som hade fått blodtrycksmedel och/eller lipidsänkande läkemedel utskrivna. Normalt sett tar bara en tredjedel i denna grupp av patienter sina läkemedel som de ordinerats skriver författarna.

Under studietiden fick hälften av deltagarna sms-påminnelser om att ta sina tabletter, den andra hälften inte.

Meddelanden skickades först ut dagligen under två veckor och de följande två veckorna sändes sms varannan dag. Under de följande 22 veckorna kom bara ett meddelande per vecka.

Patienterna fick skicka svar ifall de redan kommit ihåg att ta medicinen innan meddelandet kom eller om de glömt och meddelandet fungerade som en påminnelse.

Deltagare med låg följsamhet tog färre än 80 procent av sina ordinerade tabletter.
Bland de som inte fick sms hade 25 procent så låg följsamhet. Fick man meddelanden sjönk denna andel till bara nio procent.

Hos 65 procent av deltagarna i sms-gruppen fungerade meddelanden också som en påminnelse vid något tillfälle då de glömt medicinen och ledde till att de tog tabletterna.

20 patienter som slutat ta sina tabletter då de inte trodde de hade effekt eller på grund av att de fått biverkningar ändrade sig och återupptog medicinerandet efter de fått sms.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng