Hirudoid-kräm ut ur förmånen

Tillverkarna av läkemedlet Hirudoid har begärt utträde ur läkemedelsförmånerna från och med årsskiftet.

11 dec 2014, kl 09:45
4

Under 2013 utfärdades drygt 34 000 recept för hudkrämen Hirudiod som innehåller glukosaminoglykanpolysulfat.

Krämen används för att påskynda upplösning och tillbakagång av tromboflebiter (inflammation och blodpropp i venvägg) och blåmärken.

Enligt TLVs hemsida kommer samtliga förpackningar av preparat utgå ut läkemedelsförmånerna från och med 1 januari 2015. Det finns inget utbytbart medel.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Den tas ur förmånen för att tillverkaren har begärt det, vilket är ett smart drag för dem då det inte finns något utbytbart likvärdigt preparat och det används idag i klinisk praxis vid tromboflebit. Helt enkelt ett sätt att tjäna mer pengar, vilket ju är ett företags primära mål…

  2. Det är många läkemedel under de senaste året där tillverkare vill att det ska försvinna från förmånssystemet. Exemplevis kåvepenin, för vilka läkare/tandläkare skriver ut fenoxymetylpenicillinkalium på recept? De flesta vet inte ens att substansen heter så och enligt reglerna får farmaceuterna på apotek inte byta om llm inte ingår i förmånen. Läkemedelsindustrin kan pga av ett bristfälligt regelverk utnyttja situationen och tjäna en slant extra.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng