Annons

EU vill ha mer forskning på resistens

Problemet med ökad antibiotikaresistens blir allt större i många av
EU-länderna. Nu har EU-kommissionen tagit fram en handlingsplan för att
få fler läkemedelsföretag att satsa på forskning om multiresistenta
bakterier.

18 nov 2011, kl 11:54
1

Annons

Bara ett fåtal stora läkemedelsföretag har en stark forskning inom nya antibiotika. Det bekymrar EU-kommissionen som genom en handlingsplan vill få fler företag att satsa på området. Genom ökat samarbete hoppas man kunna öka innovationen och minska tiden för utveckling. Men EU-kommissionen lovar också en snabb och flexibel godkännandeprocess för nya antibiotika. Man ska också ha samtal med myndigheter för att garantera att läkemedelsföretagen får nödvändiga prisvillkor och marknadsfördelar.

EU:s hälsokommissionär John Dalli sade vid en presskonferens i Bryssel att EU måste vidta snabba och kraftfulla åtgärder för att inte förlora antibiotika som behandling mot bakteriella infektioner hos människor och djur.

Handlingsplanen innehåller bland annat även en översyn av antibiotikaanvändning i medlemsländerna, övervakning av antibiotikaresistensens utbredning och förebyggande arbete för att minska smittspridning.

Enligt en ny rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har förekomsten av den resistenta bakterien Klebsibella pneumoniae fördubblats på fem år. I dag är förekomsten mellan 15 procent och upp till så mycket som 50 procent i vissa länder.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Strikt och skärpt eftertanke vid varje antibiotikaförskrivning.Tänk på att de flesta infektionerna i vardagslivet orsakas av virus.