Annons

PGEU: Gör elektroniska hälsoregister tillgängliga för apotekare

EU:s organisation för öppenvårdsapotekare, PGEU, uppmanar
medlemsländerna att låta apotekare få tillgång till elektroniska
patient- och hälsoregister. Det skulle förbättra för patienterna menar
organisationen.

8 dec 2010, kl 13:05
1

Annons

Apotekare i de flesta EU-länder arbetar dagligen med e-recept. Men när det kommer till andra elektroniska system som register över patienternas hälsa är delaktigheten bettydligt sämre. Det menar organisationen Pharmaceutical Group of the Eupropean Union, PGEU, som i ett uttalande riktar kritik mot att apotekarna undanhålls informationen.

De skriver att olika former av e-hälsa blir en allt större del av patienternas vardag och personal på öppenvårdsapotek är några av de som i stor utsträckning kommer i kontakt med patienterna. Om de skulle få bättre tillgång till patientuppgifter skulle de kunna göra ett bättre jobb, kunna samarbeta mer med övriga hälso- och sjukvården och därmed öka patientsäkerheten.
– Om apotekare med patienternas samtycke fick tillgång till elektroniska hälsoregister, skulle det innebära många fördelar för patienterna, särskilt när vi får en allt äldre befolkning som blir mer beroende av läkemedel, säger John Chave, generalsekreterare i PGEU.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det krävs europeiska apotekarorganisationer för förslag med vett i. Det kommer bli intressant om detta implementeras i EU, då kommer Sverige vara tvunget att följa. Vad ska då landet lagom göra med särskiljning av all personal som man så lättvindigt låtit få titeln farmaceut. Förslaget gäller rättmätigt bara apotekarna, och då får ledarna så vad de har skördat när alla farmaceuter som inte har apotekarexamen börjar klaga på orättvisan i Europa, och antingen får Sverige kuva sig och rätta sig efter Europa – eller tvärtom. Vilket är mest sannolikt?