Utvidgad indikation för benskörhetsläkemedel

EU-kommissionen har godkänt Forsteo (teriparatid) för behandling av osteoporos kopplad till kortisonanvändning hos kvinnor och män.

8 apr 2008, kl 11:22
0

Forsteo godkändes för behandling av postmenopausala kvinnor 2003 och indikationen utökades förra året till att även gälla män med förhöjd frakturrisk. I februari lämnade det europeiska läkemedelsverket rådgivande kommitté, CHMP, ett positivt omdöme om läkemedlet med avseende på behandling av kortisoninducerad benskörhet och EU-kommissionens beslut att ytterligare utvidga indikationen var därför väntat.

Systemisk kortisonbehandling under lång tid är den vanligaste orsaken till att en patient utvecklar sekundär osteoporos. I och med EU-kommissionens godkännande kan nu även Forsteo skrivas ut till yngre kvinnor i denna patientgrupp, som fram tills idag endast har haft ett behandlingsalternativ att välja på; bisfosfonater, i kombination med kalcium och D-vitamin.

Ewa Waern, överläkare vid geriatriska klinikens osteoporosmottagning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, är mycket positiv till beslutet.
– Det är ett stort framsteg. Den här gruppen, bestående av till exempel svåra reumatiker, omfattar ofta patienter med uttalad benskörhet och den nya behandlingsmöjligheten är verkligen ett tillskott, säger hon.

En 18 månader lång behandling med Forsteo, vilket är standard, kostar dock drygt 70 000 kronor och i dagsläget är läkemedlet endast subventionerat för behandling av postmenopausala kvinnor. Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, avslog i mitten av mars företaget Lillys ansökan om att låta behandlingen ingå i högkostnadsskyddet även för män.

Teriparatid stimulerar nybildning av ben och är en mycket effektiv substans mot benskörhet. I en studie av patienter med kortisoninducerad osteoporos ökade bentätheten med 7,2 procent i den grupp som behandlades med teriparatid, att jämföra med kontrollgruppen som behandlades med ett bisfosfonatpreparat, där bentätheten ökade med 3,4 procent.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng