Utredare föreslår slopat byte på itererade recept

Byt inte läkemedel under ett recepts giltighetstid, föreslår Socialstyrelsen. Det gör patienterna mindre osäkra, tror utredarna som också vill slopa återrapporteringen.

15 nov 2004, kl 11:27
0

Annons

För en mindre grupp patienter är bytet till ett likvärdigt men billigare läkemedel ett problem. Det framgår av Socialstyrelsens rapport ?Patientsäkerhet vid utbyte av läkemedel på apotek?.

Utredarna föreslår därför bland annat att patienten ska få samma preparat vid alla uttag på samma recept, förutsatt att det billigaste expedierades vid första uttaget.

Socialstyrelsen vill också ha en fokusering på substansnamnet, till exempel föreslår man att läkarna skriver det generiska namnet och utelämnar preparatnamn när läkemedlet är utbytbart. Man vill också ha en tydligare märkning med det generiska namnet på såväl förpackningar, som bipacksedlar och apotekets etiketter.

Att slopa återrapporteringen till sjukvården om utbytet är ett annat förslag. Det har i alla fall inte fungerat, konstaterar man, och föreslår istället att uppgifterna sparas i pappersform på apoteken i tio år, lika länge som patientjournalerna.

? Bra, vad har inte återrapporteringen kostat i tid och pengar utan någon nytta, kommenterar Karin Bengtsson, som arbetar med säkerhetsfrågor inom Apoteket.
Hon är positiv till förslagen i rapporten.

? Det blir säkrare för patienten om man får samma läkemedel på itererade recept, men jag hade gärna sett att man också föreslagit en bagatellgräns.

? Rapportens förslag är steg i rätt riktning, hoppas det blir något av dem också.