Byte till generika gav inte fler biverkningar

Det finns idag inte något som tyder på att den generiska substitutionen innebär ett ökat problem med biverkningar. Det anser Läkemedelsverket, trots att drygt 200 rapporter kommit in.

15 nov 2004, kl 11:35
0

Annons

Läkemedelsverket anser inte att generikautbytet orsakat biverkningar. Det är myndighetens slutsats efter att ha analyserat de dryga 200 biverkningsrapporter man fått med anknytning till reformen.

Slutsatsen drar man eftersom de biverkningar som beskrivs i regel är sådana som sedan tidigare är kända vid användning av de aktiva substanser som finns i både originalet och det generiska preparatet.

I rapporten noterar man speciellt hudbiverkningarna. Dessa kan i några fall bero på skillnader i tillsatsämnen mellan olika produkter, menar granskarna.

En stor del av rapporterna handlar om byte av SSRI-preparat, främst citalopram, där bland annat minskad effekt av det alternativa medlet rapporterats.
Det skulle kunna bero på minskat innehåll av substansen i utbytespreparatet, men när Läkemedelsverket jämfört de olika preparaten har man inte sett några sådana skillnader.
Förklaringen är istället, tror Läkemedelsverket, till exempel, osäkerhet hos patienten, placebo eller så kallad noceboeffekt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng