Annons

Egna företagare bildar eget inom farmacevtfack

Även den som startar eget företag ska få stöttning och hjälp av sitt fackförbund, anser Sveriges Farmacevtförbund. Därför bildar man en sektion för dessa medlemmar.

15 nov 2004, kl 15:23
0

Annons

På Sveriges farmacevtförbund (SFF) har man märkt ett ökat intresse bland medlemmarna för att starta eget.

? Troligen har den omreglering som alla väntar sig ska bli resultatet av EG-domstolens dom gjort att intresset ökat, säger Lennart Axelsson, förbundsdirektör på SFF.
För att svara upp mot detta bildar nu Sveriges Farmacevtförbund en egenföretagarsektion.

? Syftet är att engagera och stimulera farmacevter att bli egna företagare, samtidigt som vi ska utveckla stödet till de som redan är det, säger Agneta Jonsson, legitimerad receptarie som ingår i styrelsen för sektionen.

Själv driver hon sedan tio år tillbaka ett eget företag.

? Oavsett hur EG-domstolen utformar domen, tror jag att den blir en katalysator till en förändring av apoteksstrukturen i Sverige. Snöbollen kommer att börja rulla.

Få idag

Av Farmacevtförbundets cirka
6 000 medlemmar är det idag bara dryga trettiotalet som är egna företagare på heltid. De arbetar främst som konsulter inom olika områden, till exempel marknadsföring, läkemedelsutveckling och regulatoriska frågor. Hur många som driver företag som deltidssysselsättning finns det ingen uppgift på.
Av SACO-förbundens cirka 500 000 medlemmar är det drygt tio procent som driver eget företag på hel- eller deltid.
Flera av de 26 SACO-förbunden har också bildat speciella sektioner eller av skattetekniska skäl servicebolag, som tar tillvara de här medlemmarnas intressen.

? I ett professionsförbund som vårt är det självklart att man kan utöva sitt yrke som företagare. Det är ju egentligen ingen skillnad om man ?säljer sig? som anställd eller som företagare, säger Lennart Axelsson.

? Däremot om man blir arbetsgivare, så stöttar vare sig vi eller de andra SACO-förbunden den funktionen. De medlemmarna är ofta också med i en arbetsgivarorganisation.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng