USA godkänner nytt benskörhetsläkemedel

Amerikanska läkemedelsverket har godkänt Novartis benskörhetsläkemedel Reclast (zoledronsyra). Läkemedlet är det första mot benskörhet som enbart behöver tas en gång per år.

21 aug 2007, kl 17:04
0

Godkännandet grundar sig på en treårs-studie som visar att läkemedlet stärker benet och minskar antalet frakturer i höft, rygg, handled och revben hos kvinnor med postmenopausal osteoporos. I somras har preparatet även fått klartecken för godkännande av europeiska läkemedelsverkets rågivande grupp CHMP, och Novartis räknar med ett godkännande i Europa inom tre månader. I Europa går preparatet under namnet Aclasta.

Preparatet är, precis som många andra osteoporosläkemedel, en bisfosfonat. Men Aclasta är det första läkemedlet som bara behöver tas en gång per år.
? Det här är ett välkommet tillskott för många patienter som har svårt att svälja eller följa de behandlingar med bisfosfonater som finns idag, säger Håkan Sinclair, överläkare vid rehabkliniken på Borås sjukhus.
? Särskilt som det ofta handlar om lite äldre patienter är det bra om det blir en förenklad medicinering.

Samtidigt tror Håkan Sinclair att det kommer att ta lite tid innan den nya behandlingen finner sin plats i sjukvården, även efter ett europeiskt godkännande.
? Det är klart att det här måste organiseras eftersom läkemedlet ska ges via infusion, och där kan det nog bli en del diskussioner mellan sjukhus och primärvård om vem som ska administrera det hela.

 

  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng