Annons
Uppsalastudie kartlägger covid-19-mutationer
Foto: Istock

Uppsalastudie kartlägger covid-19-mutationer

Forskare söker kopplingar mellan virusmutationer och symtom hos personer som fått coviddiagnos.

10 nov 2022, kl 10:16
0

Annons

Vilka covid-19-mutationer kan leda till allvarligare sjukdomssymtom? Det är en av frågorna som forskare i Uppsala söker svar på i en studie som startar inom kort.

Vill hitta potentiellt farliga covid-19-mutationer

I det nya projektet samarbetar Uppsala universitet och Region Uppsala på liknande sätt som i det gemensamma projektet Crush covid. Det forskarna nu vill göra är bland annat att undersöka virusets genetiska profil hos personer som testar positivt för covid-19. Deltagarna kommer också att få svara på frågor om vilka symtom infektionen gav, hur sjuka de kände sig, hur lång tid det tog att bli frisk med mera.

– Genom att studera virusens genetiska kod får vi bättre koll på vilka covidvarianter som är vanligast. Samtidigt vill vi undersöka vilka symtom de ger för att hitta potentiellt farliga mutationer. Det kan till exempel handla om neurologiska symtom och symtom från mage-tarm, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare inom provtagnings- och smittspårningsenheten i Region Uppsala och ansvarig forskare, i ett pressmeddelande.

Sekvenserar virusproverna

Alla i Uppsala län som PCR-testar positivt för covid-19, influensa eller RS-virus kommer att tillfrågas om att delta i studien. Deltagarna ska rapportera sina symtom i en webbenkät. Forskarna följer sedan upp de som har symtom. Dessa får besvara ytterligare frågor via mejl.

Samtidigt sekvenserar laboratoriet för klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset virusproverna. Forskarna kan sedan studera kopplingarna mellan sjukdomsbild och virusets genetiska profil. De kommer då också att ta hänsyn till andra relevanta faktorer som ålder och samsjuklighet.

Resultaten i projektet kommer fortlöpande att redovisas på en särskild webbplats.

– I denna studie betraktas många parametrar som kommer att bidra till en djupare förståelse om hur SARS-CoV-2 viruset fungerar. Det känns väldigt bra att vi är i en fas av pandemin där vi kan forska på sådana frågeställningar och inte bara analysera tusentals prover, säger René Kaden, mikrobiolog på Akademiska sjukhuset, i pressmeddelandet.