Annons
FDA nödgodkänner svensk-utvecklat covid-läkemedel
Foto: FDA

FDA nödgodkänner svensk-utvecklat covid-läkemedel

Läkemedelsföretaget Sobis läkemedel Kineret blir nu tillgängligt för svårt sjuka covid-19-patienter även i USA.  

11 nov 2022, kl 08:29
0

Sedan i december 2021 är det immunmodulerande läkemedlet Kineret (anakinra) godkänt i EU som behandling mot covid-19. Nu blir det tillgängligt för svårt sjuka covid-19-patienter även i USA. Detta sedan den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har utfärdat ett nödgodkännande (emergency use authorization) av läkemedlet.

Godkännandet gäller för behandling av vuxna sjukhusvårdade covid-19-patienter med lunginflammation som behöver syrgasbehandling och riskerar att utveckla svår andningssvikt. Läkemedlet marknadsförs av det svenska läkemedelsföretaget Swedish orphan biovitrum AB, Sobi.

– Detta är ännu en viktig milstolpe för Sobi. Godkännandet kommer att ge både patienter och behandlande läkare i USA ett viktigt behandlingsalternativ vid covid-19-orsakad lunginflammation, säger Anders Ullman, chef för forskning och utveckling och medicinsk chef på Sobi, i ett pressmeddelande.

Kineret används mot ledgångsreumatism

Kineret är en så kallad IL-1-hämmare som sedan tidigare är godkänt för behandling av olika inflammatoriska sjukdomar, bland annat ledgångsreumatism. Som flera andra immundämpande terapier har Kineret visat sig kunna hjälpa covid-19-patienter som i ett sent stadium i sjukdomsförloppet drabbas av ett allvarligt inflammatoriskt tillstånd. Läkemedlet ges som injektion.

Till grund för FDA:s nödgodkännande ligger en randomiserad kontrollerad fas III-studie som gjordes på 606 sjukhusvårdade patienter med måttlig till svår covid-19. Studien visade att tidig behandling med Kineret minskade risken för dödsfall och inläggning på intensivvårdsavdelning. Enligt studien ökade också sannolikheten för fullständig återhämtning hos inlagda covid-19-patienter med en dålig prognos på grund av risken för allvarliga andningssvikt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng