Uppdaterade vacciner gav skydd mot ännu en variant
Foto: Istock

Uppdaterade vacciner gav skydd mot ännu en variant

Nya data visar att Pfizers och Modernas uppdaterade covid-19-vacciner ger skydd mot omikronvarianten BQ 1.1.

22 nov 2022, kl 09:50
0

Både Pfizer/Biontechs och Modernas uppdaterade covid-19-vacciner skyddar mot omikronvarianten BQ 1.1. Det visar nya data från företagen.

Nya omikronvarianter väntas ta över

Omikron BA.5 är den variant av sars-cov-2 som för närvarande dominerar i Sverige. Under vecka 42 till 44 utgjorde BA.5 med undergrupper 93 procent av fallen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

En av dessa undergrupper är BQ.1 som, tillsammans med närbesläktade BQ 1.1, ökar globalt och är på väg att bli dominerande i EU. Ännu opublicerad forskning har visat att dessa är bättre än andra varianter på att ta sig förbi immunitet efter vaccinering eller tidigare infektion. Det finns dock inget som tyder på att de skulle orsaka allvarligare sjukdom.

Nu visar nya data att Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin som har uppdaterats mot varianterna BA.4 och BA.5 skyddade även mot andra undervarianter.

Enligt studien steg nivån av neutraliserande antikroppar mot BQ 1.1 nästan nio gånger hos vuxna som var 55 år och äldre som fick det uppdaterade vaccinet. För originalvaccinet som riktar sig mot ursprungsvarianten sågs en tvåfaldig ökning.

Baserat på dessa data kan det uppdaterade vaccinet hjälpa till att ge ett förbättrat skydd mot covid-19 som orsakas av BA.4 och BA.5 såväl som nya undervarianter, skriver Pfizer i ett pressmeddelande.

Pfizer/Biontechs uppdaterade vaccin godkändes i EU i september.

Modernas uppdaterade vacciner gav skydd

Även Modernas båda uppdaterade vacciner som riktar sig mot BA.1 samt BA.4/BA.5 har  visat sig skydda mot BQ 1.1.

I en analys av cirka 40 deltagare gav de uppdaterade vaccinerna ett robust skydd mot BQ 1.1, trots att det var en femfaldig minskning av neutraliserande antikroppar jämfört med nivån mot BA.4 och BA.5, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Enligt Modernas vd Stéphane Bancel, bekräftar detta att uppdaterade vacciner har potential att ge skydd allteftersom att viruset fortsätter att mutera.

Modernas uppdaterade vaccin mot omikron BA.1 godkändes i EU i september och det mot BA.4 och BA.5 i oktober.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng