Ännu ett variantanpassat vaccin snart godkänt
Det kommer ständigt nya mutationer av covidviruset. Nu ökar nya undergrupper till omikron, som Eris, E.5.1, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Istock

Ännu ett variantanpassat vaccin snart godkänt

Ett fjärde omikronanpassat covid-19-vaccin har fått klartecken av expertkommittén CHMP.

20 okt 2022, kl 11:34
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s expertkommitté CHMP rekommenderar ett godkännande av ytterligare ett variantanpassat covid-19-vaccin. Det är en uppdaterad version av Modernas vaccin som riktar sig mot ursprungsvarianten av sars-cov-2 samt mot omikrons undervarianter BA 4 och BA 5. Rekommendationen gäller för vuxna och barn från 12 år som har genomgått en grundvaccinering mot covid-19.

CHMP:s rekommendation kommer nu att skickas till EU-kommissionen som fattar det slutgiltiga beslutet om godkännande. Normalt följer kommissionen CHMP:s rekommendationer.

Variantanpassat vaccin ska ge bättre skydd

Variantanpassade vacciner har uppdaterats på så sätt att de ska skydda bättre mot nya varianter av sars-cov-2. Sedan september har tre sådana vacciner godkänts i EU.

Först ut var Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty och Modernas vaccin Spikevax som riktar sig mot virusets ursprungsvariant samt mot omikrons undertyp BA.1. När dessa vacciner blev godkända hade redan andra omikronvarianter hunnit ta över smittspridningen; BA 4 och BA 5.

Några veckor senare kom även ett godkännande av ett vaccin som riktar sig mot just dessa varianter. Det var ytterligare en version av Comirnaty, som nu följs av en BA 4/BA 5-riktad version av Spikevax.

Vacciner med samma sammansättning

Till grund för sin nu aktuella rekommendation har CHMP tagit hänsyn till alla tillgängliga data om Spikevax, inklusive det nyligen godkända variantanpassade vaccinet.

CHMP konstaterar att de anpassade varianterna av Spikevax har samma sammansättning och riktar sig mot närbesläktade omikronvarianter.

Expertkommittén framhåller bland annat en studie av det första variantanpassade vaccinet. Den visade att boosterdos av en sådant vaccin gav ett bättre immunsvar mot ursprungsvarianten och BA 1 än det ursprungliga Spikevax-vaccinet. Icke-kliniska laboratoriedata har också visat att vaccinet som riktar sig mot ursprungsvarianten samt BA 4 och BA 5 kan utlösa ett adekvat immunsvar.

Baserat på detta drar CHMP slutsatsen att det nu aktuella variantanpassade vaccinet förväntas vara mer effektivt mot BA 4 och BA 5 än det ursprungliga vaccinet.

Säkerhetsprofilen förväntas också vara jämförbar med vaccinet mot BA 1 samt det ursprungliga vaccinet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng