Klartecken i EU för covid-19-vaccin till små barn

Klartecken i EU för covid-19-vaccin till små barn

CHMP rekommenderar godkännanden av Pfizers och Modernas covid-19-vacciner för barn från sex månader.

20 okt 2022, kl 09:56
0

Snart kan covid-19-vaccinerna från Pfizer/Biontech och Moderna godkännas i EU för barn från sex månaders ålder. Detta då EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s expertkommitté CHMP gett klartecken och rekommenderat godkännanden.

Det är EU-kommissionen som fattar det slutgiltiga beslutet om ett godkännande, men kommissionen följer normalt CHMP:s rekommendationer.

Lägre doser av covid-19-vaccin till små barn

I dag är covid-19-vaccinerna Comirnaty från Pfizer/Biontech och Spikevax från Moderna godkända i EU för vuxna och barn från fem år respektive sex år. De nu aktuella rekommendationerna inkluderar barn i åldrarna från sex månader till fyra år för Comirnaty och barn mellan sex månader och fem år för Spikevax.

Doserna för de båda vaccinerna kommer att vara lägre för dessa åldersgrupper jämfört med de redan godkända. Båda vaccinerna ges som injektioner i musklerna i överarmen eller låret.

Fördelarna överväger riskerna

Till grund för rekommendationen för Comirnaty finns en studie på barn mellan sex månader och fyra år. Den visade att immunsvaret av den aktuella lägre dosen på tre mikrogram var jämförbart med det man hade sett med en högre dos på 30 mikrogram hos 16 till 25-åringar.

När det gällde Spikevax visade en studie att immunsvaret av en lägre dos på 25 mikrogram för barn mellan sex månader och fem år var jämförbart med en högre dos på 100 mikrogram hos 18 till 25-åringar.

De vanligaste biverkningarna var i princip samma som hos de äldre åldersgrupperna.

Irritabilitet, sömnighet och aptitlöshet var också några vanliga biverkningar bland de allra yngsta barnen. Dessa biverkningar var vanligtvis milda eller måttliga och försvann inom några dagar efter vaccinationen.

Utifrån dessa resultat drog CHMP slutsatsen att fördelarna för båda vaccinerna uppväger riskerna bland små barn.

Covid-19-vaccin till små barn i USA

Comirnaty och Spikevax för barn från sex månaders ålder är godkända i USA sedan juni 2022.

Frågan om att vaccinera barn mot covid-19 har varit en het diskussion i Sverige. Folkhälsomyndigheten har rekommenderat en allmän vaccination för barn från 12 års ålder. Denna rekommendation tas dock bort från och med 1 november bland annat på grund av att få barn har blivit sjuka och att nya virusvarianter ger mindre allvarliga symtom för barn som inte har någon underliggande sjukdom.

För barn i vissa riskgrupper finns dock en rekommendation om vaccinering mot covid-19. Denna rekommendation gäller i nuläget från fem års ålder, eftersom vaccinerna hittills endast varit godkända i denna åldersgrupp. Vilka riskgrupper det handlar om definieras av Svenska barnläkarföreningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng