Annons
Tredje variantanpassade vaccinet snart här
Vaccin mot covid-19 ska samordnas med influensakampanj i höst. Foto: Istock

Tredje variantanpassade vaccinet snart här

Ytterligare ett omikronanpassat covid-19-vaccin blir EU-godkänt och kommer till Sverige i oktober.

13 sep 2022, kl 09:59
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA rekommenderar EU-kommissionen att godkänna det tredje variantanpassade vaccinet mot covid-19. Rekommendationen gäller en ny version av Comirnaty, covid-19-vaccinet från Pfizer/Biontech. Det handlar om ett påfyllnadsvaccin som ska kunna tas från 12 års ålder efter grundvaccinering med något annat covid-19-vaccin.

Det nya påfyllnadsvaccinet är riktat dels mot ursprungsvarianten av covid-19-viruset sars-cov-2, och dels mot omikronvariantens undertyper BA.4 och BA.5. Det är dessa som för närvarande dominerar covid-19-spridningen i bland annat vårt land.

– Det är bra att det nu finns ett vaccin som också skyddar mot de dominerande undervarianterna BA.4 och BA.5, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Blir det tredje variantanpassade vaccinet

För ett par veckor sedan godkände EU-kommissionen de två första variantanpassade påfyllnadsvaccinerna. Dessa kommer från Pfizer/Biontech respektive Moderna. De är riktade dels mot virusets ursprungsvariant och dels mot omikrons undertyp BA.1, som tidigare hade en stor spridning.

Leveranserna av dessa till Sverige har nu börjat. Och Folkhälsomyndigheten räknar med att det BA.4/BA.5-riktade vaccinet från Pfizer/Biontech kan börja komma till vårt land i oktober.

Detta innebär att regionerna kommer att använda ett tredje uppdaterat påfyllnadsvaccin parallellt med de lager som finns kvar av de första vaccinversionerna som endast är riktade mot virusets ursprungsvariant. Regionerna går successivt över till de uppdaterade vaccinerna och de som vaccinerar sig kan inte själva välja vilket vaccin de får.

Sedan slutet av augusti rekommenderar Folkhälsomyndigheten en femte vaccindos för alla som har fyllt 65 år och för yngre som tillhör olika riskgrupper. För övriga i åldrarna 18-64 år rekommenderas tre doser. De har också möjlighet att ta en fjärde dos om de önskar.