Annons

TLV förlänger dispens

I våras införde TLV en dispens som gör det möjligt för apoteken att beställa hem två alternativ till det som utsetts till månadens vara av TLV. Bakgrunden var att det ofta blev problem för apoteken att beställa hem förpackningen med det lägsta priset. Myndigheten har nubeslutat förlänga undantaget ytterligare ett år medan de funderar på […]

7 dec 2010, kl 15:03
0

I våras införde TLV en dispens som gör det möjligt för apoteken att beställa hem två alternativ till det som utsetts till månadens vara av TLV. Bakgrunden var att det ofta blev problem för apoteken att beställa hem förpackningen med det lägsta priset. Myndigheten har nu
beslutat förlänga undantaget ytterligare ett år medan de funderar på en permanent lösning.

TLV kan som tillsynsmyndighet få tillgång till apotekens beställningar, men får det inte automatiskt. Föreningen för generiska läkemedel, FGL, anser att övervakningsverktygen behöver skärpas. De tycker också att TLV ska införa ekonomiska sanktioner mot de apoteks-kedjor som inte beställer hem periodens vara om den finns för leverans.
– Det gäller såväl generikaföretag som säger sig kunna leverera periodens vara och sedan inte kan det, liksom apotek som beställer hem alternativen, även om det visar sig att periodens vara fanns för beställning, säger Kenneth Nyblom, ordförande i FGL.
Från apoteksbranschen menar man problemen ligger hos leverantörerna.
– Läkemedelsleverantörerna har inte kunnat säkerställa tillgängligheten till sina varor vilket skapat stora problem. Apoteken beställer alltid hem den vara som TLV har utsett till prisperiodens vara men det förutsätter ju att den finns tillgänglig, säger Johan Wallér från Sveriges Apoteksförening.