Annons

Tillväxthormon kan hjälpa kvinnor med bukfetma

Äldre kvinnor som behandlats med låg dos av tillväxthormon fick mindre fett i buken, ökad muskelmassa och sänkt kolesterol.

23 apr 2007, kl 12:50
0

Fyrtio kvinnor i åldern 50-65 år med bukfetma ingick i studien där hälften behandlades under ett år med låga doser av Genotropin. Efter avslutad behandling hade bukfettet minskat med fem procent och muskelmassan ökat med fyra procent hos de kvinnor som fått tillväxthormon. Dessutom minskade inflammationsvärdet CRP med tolv procent.
Resultaten presenterades i en avhandling som nyligen försvarades vid Sahlgrenska akademin.
? Det är framförallt minskningen av inflammationsvärdet som vi blev överraskade av och som verkligen kan ha betydelse för de här kvinnornas risk att drabbas hjärt-kärlsjukdom. Även insulinkänsligheten förbättrades vilket ytterligare visar på en skyddande effekt av tillväxthormon, säger Celina Franco, specialistläkare och avhandlingens författare.


Att bukfetma är kopplat till en brist på tillväxthormon är känt sedan tidigare, och likaså att tillväxthormon styr viktiga funktioner i metabolismen. Men Celina Franco tycker det är för tidigt att uttala sig kring om hormonet bör användas i behandling.
? Vårt första mål är att förstå hur hormonerna påverkar den här gruppen. Det måste göras mycket mer forskning innan behandlingsrutiner kan ändras. Och innan dess måste man även undersöka riskerna noggrannare eftersom Genotropin inte är godkänt för den här indikationen.
Ändå menar hon att de här första resultaten pekar på att tillväxthormon kan bli en hjälp för vissa patienter.
? Även om ändrad kost och mer motion är det vikigaste för patienter med fetma så är det inte alla patienter som blir hjälpta enbart av det, och för dem kan tillväxthormon vara en effektiv behandling.