Tillväxtfaktor ger diabetiker ögonskador

Vid allvarliga ögonförändringar hos diabetiker finns i ögat förhöjda värden av tillväxtfaktorn VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor). Proteinkinas C orsakar att vätska i blodkärlen läcker och tränger ut och lagras i näthinnan och VEG F kan accelerera det förloppet.Med råtta som försöksdjur har man i Boston, USA, lyckats stoppa enzymet proteinknas C och då har […]

5 jul 2002, kl 01:35
0

Annons

Vid allvarliga ögonförändringar hos diabetiker finns i ögat förhöjda värden av tillväxtfaktorn VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor). Proteinkinas C orsakar att vätska i blodkärlen läcker och tränger ut och lagras i näthinnan och VEG F kan accelerera det förloppet.
Med råtta som försöksdjur har man i Boston, USA, lyckats stoppa enzymet proteinknas C och då har inte längre VEGF en skadlig effekt Man försöker nu konstruera ett läkemedel som blockerar bildningen av proteinkinas C.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng