En halv miljon vaccindoser från Sverige till Ukraina

En halv miljon vaccindoser från Sverige till Ukraina

Regeringen har beslutat att donera drygt en halv miljon påfyllnadsdoser till Ukraina, där covidspridningen växer.

13 sep 2022, kl 13:38
0

Sverige donerar uppdaterat dovid-19-vaccin till Ukraina. I förra veckan kom en biståndsförfrågan från Ukraina om covid-19-vaccin. Som ett svar på denna har regeringen i dag beslutat att donera drygt en halv miljon doser av det uppdaterade vaccinet från Pfizer/Biontech. Vaccinet är avsett för att ge påfyllnadsdoser till redan grundvaccinerade.

Världshälsoorganisationen, WHO, slog i går larm om snabbt ökande covid-19-spridning i det krigsdrabbade Ukraina. Vid en europeisk WHO-konferens i Tel Aviv sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att covid-läget i Ukraina är på väg att bli mycket allvarligt.

– Våra prognoser pekar på att smittspridningen kommer att nå en topp tidigt i oktober och att sjukhusen i landet då kan närma sig tröskeln för sin kapacitet, sade han.

Bland annat är risken för brist på medicinsk syrgas stor eftersom den produktionen finns i ockuperade delar av Ukraina.

WHO-chefen framhöll också att kriget mot Ukraina riskerar att öka spridningen även av polio. Vaccintäckningen mot både covid-19 och polio i Ukraina är låg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng