21 miljoner kronor till vaccinering av flyktingar

21 miljoner kronor till vaccinering av flyktingar

Regeringen avsätter medel för att hjälpa regionerna att covid-19-vaccinera personer som flyr från Ukraina.

17 mar 2022, kl 10:25
0

Regeringen avsätter 21 miljoner kronor för att stödja regionernas arbete för att kunna erbjuda covid-19-vaccinering till personer som flyr till Sverige från Ukraina. Det meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff under torsdagsmorgonen.

– Det är av största vikt att de som nu kommer som flyktingar till Sverige vaccinerar sig så fort som möjligt, sa hon.

Enligt en rapport från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC är vaccintäckningen i den ukrainska befolkningen avsevärt mycket lägre än genomsnittet i EU. Data från 23 februari visar att 35 procent av befolkningen har fått två doser covid-19-vaccin. Motsvarande siffra i hela EU var i början av mars 71 procent.

Ska erbjudas avgiftsfri vaccinering

Med anledning av Rysslands invasion väntas ett ökande antal personer från Ukraina komma till Sverige. Regeringen och Sveriges kommuner och regioner tecknar nu en tilläggsöverenskommelse om covid-19-vaccineringen och understryker vikten av att kunna erbjuda en avgiftsfri vaccination för de som flyr.

– Målet med vaccineringen mot covid-19 har sedan starten varit att så många som möjligt vaccinerar sig så snart som möjligt. Det målet ligger fast och det är viktigt att vi nu kraftsamlar för att även de som anländer från Ukraina ska vaccinera sig. Det handlar om att skydda sig själv men också om att stärka Sverige, sa Lena Hallengren på pressträffen.

Alla personer som registreras hos Migrationsverket kommer också att bli erbjudna ett hälsosamtal för att vården snabbt ska kunna ta reda på vilka behov personen har. Det kan till exempel handla om andra vaccinationer eller vårdinsatser.

Ska skicka läkemedel till Ukraina

I början av mars meddelade regeringen och Läkemedelsverket att de arbetade med att ta fram en plan över hur läkemedel kunde skickas från Sverige till Ukraina. Och i förra veckan fattade regeringen två beslut för att möjliggöra leveransen.

– Läkemedelverket har fått erbjudanden som motsvarar de behov som Ukraina har uttryckt genom civilskyddsmekanismen och det har resulterat i att det inom kort kommer att skickas läkemedel från Sverige till Ukraina, sa Lena Hallengren på pressträffen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng