Immunsystemet känsligare månader efter covid-19

Immunsystemet känsligare månader efter covid-19

Forskare har upptäckt att immunsystemet är påverkat flera månader även efter mild covid-19.

17 mar 2022, kl 08:05
0

Efter covid-19 drabbas en del personer av långvariga besvär som sammanfattas med termen postcovid. Men det finns ännu ingen kunskap om varför vissa covidsjuka får sådana problem och andra inte.

En ny studie från Karolinska institutet i Stockholm samt två Münchenbaserade centra kan dock sannolikt ge vissa ledtrådar. I studien såg forskarna att immunceller av typen makrofager var förändrade under flera månader efter en mild covid-19-infektion. Studien har publicerats i tidskriften Mucosal immunology.

Analyserade blodprover efter covid-19

Långvariga besvär efter covid-19 förekommer inte, som man kanske skulle kunna tro, bara hos dem som varit allvarligt sjuka. Forskarna ville därför öka kunskapen om mer långsiktiga immunavvikelser hos personer som tillfrisknat från mild covid-19. De analyserade blodprover från 68 personer som haft mild covid-19 och 36 kontrollpersoner som inte haft covid.

Blodproverna togs vid två tillfällen, dels tre till fem månader och dels ett år efter sjukdomen.

Vid det första tillfället hade drygt 16 procent kvarvarande milda symptom medan resten var symptomfria. Efter tolv månader sågs inga kvarvarande symptom.

Makrofager var förändrade

Forskarna isolerade makrofager från blodproverna och undersökte hur de reagerade på spikeprotein från coronaviruset, steroider samt en lipopolysackarider som retar immunsystemet.

Reaktionen mättes på flera sätt, både på genetisk nivå och genom att mäta förekomsten av signalämnen som är viktiga vid inflammation.

Analyserna visade att makrofagerna från personer med mild covid-19 hade en förändrad ämnesomsättning och inflammatorisk aktivitet tre till fem månader efter infektionen.

– Trots att majoriteten av dessa personer inte hade några kvarvarande symptom så var deras immunsystem mer känsligt än hos de friska personerna, säger Craig Wheelock, docent vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik, Karolinska institutet, och en av studieförfattarna.

Han menar att det var oväntat att produktionen av inflammatoriska substanser fortfarande var högre flera månader efter covid-19. Efter tolv månader kvarstod denna förändring inte längre.

Ännu osäker koppling till postcovid

Forskarna framhåller att diagnosen postcovid inte undersöktes specifikt i studien. Det går därför inte att säga säkert om resultaten kan kopplas till postcovid eller ej.

Forskarna vill gå vidare med sin forskning och bland annat undersöka om liknande förändringar av immunsystemet även förekommer efter svår covid-19 och efter andra luftvägsinfektioner som exempelvis influensa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng