Annons
Sverige vill donera läkemedel till Ukraina

Sverige vill donera läkemedel till Ukraina

Läkemedelsmyndigheterna i Europa ska tillsammans se över hur de kan stödja ett krigsdrabbat Ukraina.

2 mar 2022, kl 13:07
0

Annons

Med anledning av den ryska invasionen arbetar nu Läkemedelsverket, tillsammans med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, intensivt med hur de på bästa sätt kan stödja Ukraina med läkemedel. Det meddelande Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson på en pressträff tillsammans med regeringen och Socialstyrelsen under tisdagen.

– Vi har varit tydliga med att vi vill bidra i så stor utsträckning som det bara går. Det är mycket angeläget att det stöd som vi ger också motsvarar det ukrainska behovet och det ska endast skickas läkemedel och medicinteknik som fungerar och som är säkra för patienten, sa han under pressträffen.

Apotek vill donera läkemedel till Ukraina

Socialminister Lena Hallengren framhöll att enskilda apoteksaktörer i Sverige har lyft att de har läkemedel som de är villiga att donera till Ukraina. I nuläget finns det dock delar i det svenska regelverket, som till exempel krav på minsta kvarvarade hållbarhetstid, som hindrar detta.

– Regeringen och berörda myndigheter ser nu skyndsamt över vilka åtgärder som kan behöva vidtas för att möjliggöra leverans av läkemedel, sa hon.

På Läkemedelsverket diskuteras nu därför möjliga undantag från regelverket.

– Men vi vill också visa vilka möjligheter som finns inom det. Det här gäller bland annat frågor kring transport, förvaring och mottagande av läkemedel. Det ges förstås inga undantag för sådant som innebär en risk för patienterna, sa Björn Eriksson.

Han påpekade också att det enligt Läkemedelsverkets bedömning i nuläget inte finns någon risk för brist på läkemedel här i Sverige, och att det är viktigt att man inte börjar att hamstra produkter.

– Det kan i värsta fall leda till att det blir en akut brist, och att de som är i verkligt behov av det blir utan. Vi har just nu en nära dialog med apotek och förskrivare och följer utvecklingen noga för att undvika att vi hamnar i en situation i vårt land där läkemedel tar slut, sa han.

Skickar sjukvårdsmateriel

På pressträffen meddelande Lena Hallengren också att Sverige kommer att skicka en stor mängd sjukvårdsmateriel till Ukraina. Det handlar till exempel om munskydd, handsprit, ansiktsmasker, bandage, droppslangar och venkatetrar.

– Leveransen är ett svar på Ukrainas begäran om stöd inom ramen för EU:s civilskyddsmekansim, sa hon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng