Sverige i fronten för läkemedel och hållbar utveckling

I veckan samlades ett 50-tal europeiska representanter för hälsa, miljö
och läkemedel i Uppsala för att delta i ett unikt EU-möte om hållbar
utveckling för läkemedel.

12 nov 2009, kl 16:35
0

Europeiska kommissionen har i en skrivelse efterfrågat åtgärder för att minska läkemedelsrelaterade skador på miljön och folkhälsan i Europa. Ett steg i denna riktning togs i och med ett EU-möte i Uppsala denna vecka.
– Det är första gången som europeiska läkemedels- och miljökunniga träffas i syfte att diskutera hållbar läkemedelsutveckling, säger Charlotte Unger, miljöchef på Läkemedelsverket.

Enligt Charlotte Unger var det tydligt att Sverige ligger i framkant bland medlemsländerna när det gäller arbetet med läkemedelsrelaterade miljöfrågor.
– Bland annat lyfte man fram Sveriges system för att dela in läkemedel i olika klasser beroende på deras miljöpåverkan, ett arbete som ska slutföras nästa år och då inkludera de 1200 läkemedelssubstanser som finns på den svenska marknaden. Något sådant system finns inte i resten av Europa och man diskuterade hur det skulle kunna utnyttjas på EU-nivå, säger hon.

Ett problem med klassificeringarbetet är dock tillgången på information om läkemedlens miljöpåverkan.
– Sedan början av 2000-talet måste läkemedelsbolagen ta fram den typen av information men för de läkemedel som godkändes innan dess finns inte det kravet, och hit hör den volymmässiga majoriteten av de läkemedel som säljs idag, säger Charlotte Unger.

Hon påpekar också att även om det alltid sker en bedömning av miljöriskerna med nya läkemedel idag så kan ett läkemedel godkännas oavsett hur stor miljörisken anses vara.
– Här måste vi inom EU komma fram till var vi ska lägga gränsen. För ett nytt cancerläkemedel kan man kanske till exempel acceptera en större miljörisk än för ett nytt febernedsättande läkemedel, säger hon.

Ytterligare ett svenskt initiativ som togs upp på EU-mötet är Mistrapharma, ett forskningsprogram som stöds av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning och vars huvudsyfte är att identifiera läkemedelssubstanser som utgör en risk för vattenlevande organismer.
– Målet är att ta fram konkreta åtgärdsförslag både för bättre bedömning av ett läkemedels miljörisker och för förbättrad rening av vatten, säger Charlotte Unger.

De tre läkemedelsrelaterade områden som Europeiska kommissionens framför allt vill fokusera på, enligt Charlotte Unger, är hormonstörande substanser, antibiotikaresistens samt hur människor påverkas av den kombination av läkemedel och kemikalier som varje individ utsätts för, via föda, miljö med mera.

Nästa vecka kommer Läkemedelsverket att publicera en rapport från EU-mötet.
– Även om inga beslut togs så var det ett betydelsefullt möte där alla var eniga om att vi måste sträva mot en hållbar utveckling i läkemedelssektorn. Myndigheterna, läkemedelindustrin och övriga deltagare stod på samma sida, säger Charlotte Unger.